Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Zwickelbier

Aangepast op: 12-10-2013 11:49 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Duitse termen
Zwickelbier of Zwicklbier is een ongefilterde en ongepasteuriseerde pilsener. Het is in wezen een bruisende vorm van een Beiers Kellerbier, maar is over het algemeen iets minder sterk en met minder hop gebrouwen. Het alcoholgehalte is meestal minder dan 5 vol%.

De naam Zwickelbier komt van de bemonsteringskraan (een "Zwickel" = Zwikkel genoemd), dat gemonteerd is aan de buitenkant van een vat of tank om een monster te nemen voor de beoordeling van de vooruitgang van een brouwsel tijdens de gisting.
In tegenstelling tot Kellerbier, worden de gistingsvaten (of moderne gistingstanks) afgesloten (met een zwik) net voor het einde van de gisting. Dit bevordert de vorming van koolzuurgas in het brouwsel. Hierdoor heeft Zwickelbier, in tegenstelling tot Kellerbier, een mooie romige schuimkraag als het uitgeschonken wordt in een bierglas.

Net als Kellerbier is Zwickelbier ontstaan in kleine ambachtelijke brouwerijen.
Zwickelbier wordt over het algemeen sneller geserveerd dan Kellerbier, na het fermenteren, omdat het minder hop bevat en daardoor minder lang houdbaar is. Dit is gelijk ook de voornaamste reden waarom het niet of zelden geëxporteerd wordt naar andere Duitse staten of naar het buitenland.

Een mildere versie van Zwickelbier wordt gemaakt van graan, waarvan het kaf in de mouterij al is verwijderd.

Soortgelijke stijlen: Kellerbier en Zoiglbier.

Voorbeelden

  • Gruben Gold (4,8 [alcoholgehalte|vol%)
    • brouwerij: Herbernia (D)
  • Zwickelbier (4,8 [alcoholgehalte|vol%)
    • brouwerij: Bolten brauerei (D)
  • Wallerstein Zwickel (4,9 [alcoholgehalte|vol%)
    • brouwerij: Fürst Brauhaus Wallerstein

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.