Zoiglbier of Zoigl is in wezen een mousserend
Kellerbier, maar
gebrouwen met hoger
afgeëeste mout, waardoor het
bier een iets donkerder diep oranje kleur krijgt, er wordt ook minder
hop gebruikt en het
alcoholgehalte is meestal iets minder dan 5
vol%.

Zoigl ster
Aan het huis van Frankische
thuisbrouwers stond een zogenaamde 'Zoigl', als hun
bier gereed was om gedronken te worden.
Het woord Zoigl komt waarschijnlijk van 'Zeiger', wat later 'Zeigel' en nog weer later 'Zoigl' is geworden (Frankisch dialect voor 'aanwijzer'). Het uithangbord gaf aan dat er
bier verkrijgbaar was (zoiets als; 'Hier is Bier'). Het merkteken bestaat uit een zespuntige blauwwitte ster, gevormd uit twee driehoeken, vergelijkbaar met een Davidster. Deze ster werd gemaakt van houten latten met in het midden een beeld van een
bierpul of een dennentakje.
Een driehoek van de Zoigl symboliseerde de drie elementen, die betrokken zijn bij het
brouwen: vuur, water en lucht, de andere symboliseerde de drie ingrediënten gebruikt bij het
brouwen:
mout,
hop en
water. De functie van
gist was nog niet ontdekt in de Middeleeuwen. Wat we nu als
gist kennen werd beschouwd als een bijproduct van de
gisting en werd weggegooid.
Tegenwoordig wordt Zoiglbier
gebrouwen uitsluitend met de nobele
hopsoorten uit de regio Hallertau in Beieren, enigszins ten noorden van de Donau. Net als
Kellerbier is Zoiglbier ongefilterde, niet
gepasteuriseerd, is de gisting niet vroegtijdig beëindigd ('ungespundet') en heeft het een laag
koolzuurgehalte.
In tegenstelling tot
Kellerbier wordt Zoiglbier slechts enkele weken
gelagerd, voordat het wordt geserveerd. Het is in principe minder lang houdbaar en wordt daarom niet of zelden geëxporteerd naar andere Duitse staten of het buitenland.
Er zijn
brouwerijen, die hun
bier verpakken in
flessen of
fusten. In dat geval wordt vaak extra
koolzuur toegevoegd.
Soortgelijke stijlen:
Kellerbier en
Zwickelbier.
Links naar
Referenties