Rauchbier (Duits voor 'rookbier') is oorspronkelijk een
ondergistend bier met een lichte of meest sterke rooksmaak. Het wordt gemaakt van
rookmout, dat gerookt is met turf of vochtig beukenhout.
Rauchbier wordt vooral
gebrouwen rondom het Duitse Bamberg (door ca 9 brouwerijen), maar ook in Frankrijk, Schotland en Alaska.
Voorbeeld:
- Aecht Schlenkerla Rauchbier (5,1 vol%)
- Brauerei Heller (Bambergen - Duitsland)
- Kaiserdom Rauchbier
- Bamberger Kaiserdoms Brauerei (D)
- Koelschip Rookbier (diverse brouwsels)
- Bierbrouwerij: 't Koelschip
- Type: Bamberger Rauchbier
- Bravoure (6,5 vol%)
- brouwerij: De Dochter van de Korenaar (Baarle-Hertog, België)
- gebrouwen sinds 2007
- hoge gisting, amberkleurig speciaal bier, met lichte rooksmaak
- verkrijgbaar in fles van 33 cl
Links naar
Referenties