Na het
bottelen wordt het
bier soms gepasteuriseerd. Door een korte verwarming tot zo’n 60 tot 70
°C, worden bacteriën, maar ook eventueel overgebleven
gisten gedood. Het
bier is door de verhitting langer houdbaar en de
smaak zal in de loop der tijd niet snel veranderen, daar ook geen
gist meer aanwezig is. Vrijwel alle
blikjes, en
tapbier in
fust, wordt gepasteuriseerd. Dit gebeurt niet in het
blik of
vat, maar voor het
vullen, terwijl ook het
blikje of
fust wordt gedesinfecteerd.
Taalkundig
- woordvorm: overgankelijk werkwoord
- tegenwoordige tijd; ik pasteuriseer, jij pasteuriseert, hij/zij pasteuriseert, wij pasteuriseren, jullie pasteuriseren, zij pasteuriseren
- verleden tijd: ik pasteuriseerde, jij pasteuriseerde, hij pasteuriseerde, wij pasteuriseerden, jullie pasteuriseerden, zij pasteuriseerden, zij hebben gepasteuriseerd
- lettergrepen: pas - teu - ri - se - ren
- afleidingen: pasteurisatie
Vertalingen
- Duits: pasteurisieren
- Engels: pasteurize
- Frans: pasteuriser
Links naar
Referenties