EBU is de afkorting van; 'European bitter unit'.
Het is een maataanduiding voor de
bitterheid van
bier. Eén maateenheid is gelijk aan 1
mg iso-alfazuur per
liter bier.
Naast EBU is er ook een andere maateenheid;
IBU = 'International bitter unit'. Deze maateenheid staat ook voor de hoeveelheid iso-
alfazuur in milligrammen per
liter bier.
Het verschil tussen beide eenheden zit hem in een iets andere analysemethode voor de bepaling van de hoeveelheid
alfazuur.
De
bitterheid van het
bier is sterk afhankelijk van de hoeveelheid
alfazuren en, in veel mindere mate, van
betazuren uit
hop. Daarnaast is natuurlijk het hoprendement ook belangrijk. Van invloed hierop is onder andere de kooktijd. Echter niet alleen de
hop bepaalt de totale
bitterheid van het
bier. Denk hierbij ook aan
looistoffen uit de
mout of andere
granen en de eventuele toevoeging van
kruiden.
Een
bier, dat zeer zwak
bitter is, heeft een EBU-waarde van 5 tot 15. Een erg
bitter bier heeft een EBU-waarde van 60 of meer. IPA's (India Pale Ale) zijn meestal zelfs nog bitterder. Een
pils met een
bitterheid van 25 EBU wordt al als een beetje
bitter ervaren, maar speciaalbieren zullen snel meer EBU bevatten.
Voorbeelden:
- Berliner Weisse: 3 - 12 EBU.
- Bitters: 40 - 60 EBU.
- Bockbier: 20 - 30 EBU.
- Kölsch: 16 - 34 EBU.
- Pils: 20 - 23 EBU (in Nederland)
Pils: 23 - 28 EBU (in Duitsland) - Tarwebier: 10 - 20 EBU.
- Tarwebock: 20 - 25 EBU.
- Flying Monkeys Alpha Fornication: werelds bitterste bier met 2500 EBU.
Links naar
Referenties