Schroten is het malen of pletten van
mout en andere
ongemouten.
Voor de thuisbrouwer
Voor de
thuisbrouwer is het schroten van
mout zelf te doen met een
schrootmolen. Deze zijn in de speciaalzaak te koop. Eventueel kan men een oude koffiemolen gebruiken, waarbij men nog met de hand moet
malen. Zet deze molen dan op de grofste stand.
Bij schroten komt het erop aan, dat de graankorrel kapot gemaakt moet worden, waardoor de binnenkant in contact kan komen met de
enzymen uit de
mout. Er moet daarentegen voor worden gezorgd, dat niet te fijn
gemalen wordt, daar anders het
filtreren moeizaam kan verlopen, doordat het
kaf te klein wordt.
Maal het
mout dus vrij grof.
Men kan soms ook reeds
gemalen mout kopen. Zorg in dit geval, dat het nog vers is, omdat dit
mout snel kan verzuren. De beschermende laag is immers kapot gemaakt, waardoor zuurstof met het
zetmeel en andere stoffen kan reageren. Tevens hebben bacteriën en schimmels dan vrije toegang tot de voedingsstoffen. Zolang het
mout maar droog en luchtdicht bewaard blijft hoeft men hiervoor niet echt te vrezen.
 Geschrootte mout |
Taalkundig
- woordvorm: overgankelijk werkwoord
- tegenwoordige tijd; ik schroot, jij schroot, hij/zij schroot, wij schroten, jullie schroten, zij schroten
- verleden tijd: ik schrootte, jij schrootte, hij/zij schrootte, wij schrootten, jullie schrootten, zij schrootten, wij hebben geschroot
- lettergrepen: schro - ten
Vertalingen
- Duits: schroten, verschrotten
- Engels: scrap, crushing, shredding
- Frans: concasser, broyer
Links naar
Referenties