Bullion is een vrij oude
hopsoort dat oorspronkelijk uit Engeland komt en met name als
bitterhop, maar ook wel als
aromahop gebruikt wordt.
Het is door Wye College (Universiteit in London) in 1919 gekweekt uit een bestoven kruising tussen een onbekende Engels mannelijke
hop en een wilde Manitoba
hop.
In tegenstelling tot de moderne
bitterhop heeft Bullion een eigen karakter dat pas merkbaar is, als het na 60 minuten wordt toegevoegd aan de kokende
wort. De
geur en
smaak kenmerken zijn sterk,
scherp en soms hard en harsachtig, met elementen van
kruidigheid en
fruitigheid van zwarte bessen of frambozen.
Bullion wordt sinds 1985 niet meer commercieel gebruikt in Amerika. Het is minder populair geworden door het brede aanbod van nieuwe
bitterhoppen, die betere opslageigenschappen en een neutralere
bitterheid hebben, maar door de unieke
smaak het overwegen waard is voor
ambachtelijke en
thuisbrouwers.
USDA toetredingsnummer:
64100.
Alternatieven
Als alternatief kunnen volgende
hopsoort(en) gebruikt worden ter vervanging van Bullion.
Samenstelling
Hophoudbaarheid is slecht; tussen de 40 en 50%.
Links naar
Referenties